Selecteer een pagina

JIJWIJ wisselt kennis uit over geboortezorg

door | 29 juli 2020

Het Elkerliek Ziekenhuis participeert in het SAZ waardegedreven zorg programma. Samen met 22 andere regionale ziekenhuizen . Op deze manier verkrijgen zij informatie over hun eigen prestaties ten opzichte van de ander deelnemende ziekenhuizen. Binnen JIJWIJ is er een sinds 2017 een nauwe samenwerking in de geboortezorgketen in regio Helmond. Het is nooit verkeerd kennis met andere ziekenhuizen uit te wisselen en van elkaar te leren. Voor het programma geboortezorg nemen de eerstelijns verloskundigen praktijken die participeren in JIJWIJ ook deel.

Op 10 juni kwamen ruim 70 zorgprofessionals, zoals gynaecologen en eerste- en tweedelijns verloskundigen uit 16 regio’s online bijeen in een digitale bijeenkomst als start van het programma. In deze bijeenkomst zijn de prestaties van de deelnemende organisaties besproken aan de hand van uitkomsten en kostendrijvers. Tijdens deze bijeenkomst is onder andere gesproken over de reden voor het zetten van een knip tijdens de bevalling, voorkomen van een (sub)totaalruptuur en de begeleiding na een ruptuur (inscheuren).

De deelnemers wisselden enthousiast goede voorbeelden uit en gaan op basis van de verworven inzichten aan de slag in hun eigen regio. Gedurende 18 maanden blijven zij kennis met elkaar uitwisselen en bij elkaar in de keuken kijk om van elkaar te leren.

Enthousiaste deelnemers

Deelnemers zijn enthousiast over deelname aan het programma en de eerste bijeenkomst. Enkele reacties:

“Het geeft inspiratie om met elkaar door te spreken hoe je in de verschillende ziekenhuizen beleid voert op de onderwerpen. Door informatie te delen en thema’s uit te werken kun je op een snelle manier werken aan verbetering van de zorg”

Ook verloskundigen kijken uit naar verdere uitwisseling.

“Het programma geeft input uit de praktijk en is praktisch ingestoken en prikkelend”

“Als gynaecoloog vind ik het bijzonder om nu op een open en transparante manier uitkomsten van geboortezorg met elkaar te vergelijk en te zien op welke punten we van elkaar kunnen leren”

Namens JIJWIJ namen deel aan deze bijeenkomsten Joost van de Ven (gynaecoloog), Anouk Mertens (tweedelijns verloskundige) en Anne Verheijen (eerstelijns verloskundige). Zij zullen samen met de werkgroep aan de slag gaan om verbeteringen door te voeren.

Pin It on Pinterest

Share This